Xerox – ingen kopia 

I engelsktalande länder används fortfarande xerox som en synonym för fotostatkopia. Och det är den tekniken som satte amerikanska Xerox på världskartan. Fast bolaget har många strängar på sin lyra och är kända för att ha gjort en av världens största misstag.

Xerox bildades redan 1906 och tillverkade och sålde från början fotopapper och -tillbehör. När Xerox togs över av Joseph C. Wilson, grundarens son, sprang han på ett 20 år gammalt patent för hur man skulle göra fotokopior. Joseph såg potentialen och kom överens med uppfinnaren, Chester Carlson, om att utveckla uppfinningen till en kommersiell produkt. Och så föddes fotostatkopieringen vilket blev en enorm succé.

Xerox gör ett misstag 

Xerox var under 1970-talet världsledande inom fotostatkopiering och tryck. Vid den här tiden uppfann folk vid Xerox flera av den moderna pcns nyckelkomponenter. Ledningsgruppen vid Xerox skrattade dock ut teknikerna och sa till dem att ge bort idéerna till Apple och Microsoft. Vi behöver väl knappast upplysa om vad som hände med Xerox uppfinningar i deras händer?

I dag är Xerox mest kände för sina avancerade stora trycklösningar, som grundar sig i vidareutvecklingar av världens första laserskrivare som uppfanns av bolaget 1969. Digitalt tryck och ”print on demand” har återigen satt Xerox på kartan. Trots det pinsamma misstaget med att ge bort teknologin bakom persondatorerna.