Vad är original bläckpatron eller färgpatron?

OEM tillverkade bläckpatroner är framtagna av "Original Equipment Manufacturer", det vill säga det företag som tillverkat skrivaren som bläckpatronen ska användas i. Det finns många olika OEM tillverkare men de vanligaste är HP, Canon, Epson, Samsung, Lexmark och Brother.

Originalpatroner tillverkas av det företag som står bakom din skrivare. Fördelen med de, oftast betydligt dyrare, originalpatronerna är att tillverkaren garanterar ett visst antal utskrifter och dessutom ersätter dig om det visar sig vara något fel på den. 

Man kan fråga sig varför man ska lägga betydligt mer pengar på att köpa en originalpatron när det finns kopior för en bråkdel av priset. Det finns dock fördelar med originalpatroner och -toners. De tillverkas av skrivartillverkarna eller åtminstone under deras övervakning. Det innebär att patronen eller tonern garanterat uppfyller de specifikationer som just din skrivare behöver för att fungera korrekt.

Vissa skrivare är känsliga. Brothers skrivare tömmer till exempel inte färgpatronerna helt för att inte skrivaren ska kleta igen. Sådana problem undviker du garanterat med en originalpatron. Tillverkarna garanterar oftast ett visst antal utskrifter och skulle det visa sig vara något fel på patronen eller tonern får du en ersättningsprodukt och/eller gratis service av din skrivare.