Vad är miljötoner eller miljötrumma till laserskrivare?

En miljötoner (eller trumma) är egentligen en tom originalkassett som man demonterar. Vissa delar rengörs, medan andra byts ut mot nya. På en miljötoner så fyller man på med nytt tonerpulver och sedan testas kassetten. Felprocenten på svarta tonerkassetter är oftast endast 0,3% och på färgtoner endast 1,1%.

En toner är betydligt större än en patron och är därför både dyrare att tillverka och innebär en större miljöpåverkan. Därför har tillverkarna så kallade miljötoner eller miljötrummor som innebär att man samlar in de förbrukade kassetterna och återanvänder dem.

Om du någon gång köpt toner eller trumma till din laserskrivare har du säkert sett att det finns billigare så kallade miljötoner att välja på. Det här är ett system som innebär att du skickar tillbaka kassetten till tillverkaren efter att du tömt den. Tillverkaren rengör den sedan och byter ut slitdetaljer. Den återfylls med tonerpulver för att till sist skickas ut till en ny kund.

I början kunde tillförlitligheten med återanvända toners vara sisådär men idag garanterar de flesta tillverkare en felprocent på cirka en procent för färgtoner och betydligt lägre än så på svarta.

I de flesta fall återanvänder du originalemballaget för att skicka tillbaka den tomma tonern vilket innebär en dubbel miljövinst.