HP eller Hewlett-Packard

HP, som startade i ett garage 1939 och fick sitt namn genom slantsingling, har idag växt ur garaget och finns representerade över hela världen. HP gjorde sig tidigt kända för innovativa och hållbara produkter och det gäller än i dag.

Året var 1939. Platsen ett garage i det som idag är känt som Silicon Valley. Två nyutexaminerade ingenjörer, William "Bill" Hewlett och David "Dave" Packard, var överens om att de ville starta ett företag men oense om namnet. Genom att singla slant kom de överens om att Bills namn skulle så först och så var Hewlett-Packard, eller HP som nästan alla kallar det, fött. Företaget startade med att tillverka olika former av produkter som bland annat säkringar till artillerigranater och en välkänd tongenerator men kom snabbt in på elektroniska mätinstrument där HP blev kända för innovativa och hållbara produkter. Alla som är lite äldre har säkert använt exempelvis en miniräknare från HP.

HP idag

Mot slutet av 1960-talet renodlades HP då dator- och skrivardelen stannade kvar inom Hewlett-Packard medan den del av bolaget som tillverkade mätutrustning togs över av ett nystartat företag i koncernen. Idag är HP mest kända för sina elektronikprodukter som avancerade skrivare. Man satsar mycket resurser på att utveckla hållbara och långlivade produkter och tillbehör, som exempelvis bläckpatroner och toners.