Epson – skrivarens son

Få känner till det men Epson är faktiskt en omskrivning av ”Son of electronic printer”. Och det är också en bra sammanfattning av det japanska bolaget. Epson blev nämligen kända för att ha uppfunnit världens första elektroniska skrivare.

De flesta moderna skrivarföretag har någon form av bakgrund inom optiken. Fast inte Epson. Bolaget började istället under tidigt 1940-tal som tillverkare av delar till klockor under megakoncernen Seiko. Genom klockverksamheten, som fortfarande står för cirka en tiondel av Seikos totala omsättning, patenterade man en speciell form av mikromekanisk teknologi under slutet av 1960-talet som i sin tur utvecklats till den moderna nanotekniken.

Epsons skrivare 

Startskottet för Epsons skrivarproduktion avlossades vid sommar OS 1964 i Tokyo. Seiko var utsedd som officiell tidshållare och behövde någon form av elektronisk skrivarfunktion för att kunna hålla ordning på alla tider. 1968 lanserade man så världens första miniprinter som snart kom att bli standard i räknemaskiner. Har du någon gång använt en kalkylator med en skrivarrulle är chansen väldigt stor att det är en skrivare från Epson. Några år senare, 1975, lanserade man nästa generation skrivare och bytte namn till Epson.

I USA har Epson fått mycket kritik för att deras bläckpatroner inte töms helt och hållet. Epson förklarar det med att deras skrivarmunstycken inte tål att patronerna töms. Och tittar man på antalet utskrifter man får av en patron från Epson ligger de precis lika högt och ibland högre än konkurrenterna.